Pergola jako funkční a estetický prvek

Samotný název článku hovoří za vše, pergoly totiž nepotřebují samy o sobě nějaké extra přímluvy, mají velmi dobré reference již desítky let a staví se převážně z masivního dřeva všude tam, kde lidé touží spojit v jeden celek harmonii a praktickou stránku.

Proč tomu tak je?

Dřevo – tím prvním, co vás napadne, je zřejmě samotný materiál. Dřevo vypadá přirozeně, je nádherné, zvláště když je opracované, a kdy vyniknou letokruhy a jeho vlastní struktura. Nelze jej ničím napodobit, nikomu se to nepodařilo a všechny imitace vypadají opravdu jako imitace. Důležitá je také pevnost celé konstrukce, ta je u pergol ze dřeva samozřejmostí.

dřevěná pergola

Snadná údržba – kdo z vás pamatuje přelom 80. a 90. let, jistě si vybaví oblíbenost Luxolu v odstínu palisandru. Natíralo se s ním ve více vrstvách, aby se docílilo souvislého tmavě hnědého odstínu. Luxolu předcházel syntetický bezbarvý lak, lakovaly se s ním např. konstrukce dřevěných chat. To je dnes již naštěstí za námi, v současné době jsou lazurovací laky vodou ředitelné a každá vrstva se snadno obnovuje, aniž by bylo nutné předchozí barvu opalovat nebo škrábat.

Tvar, geometrie a prostorové řešení samotné konstrukce – dřevěné latě a trámky uspořádané do podoby mřížky mají příznivý vliv na optické vnímání prostoru lidským zrakem, a to tak, že mu nabízí částečné soukromí a bezpečné zázemí a zčásti umožňují větší volnost a velmi těsný kontakt s okolní přírodou. Tento psychologický trik ještě zesiluje květinová výzdoba, pnoucí rostliny, okrasné keře a stromky.

rostliny na pergole

Pravděpodobně si toho byli vědomi i lidé ve starověku, tehdy se totiž také budovaly podobné dřevěné stavby, především jako ochranná bariéra pro vinnou révu. Ovšem pergola jako funkční a estetický prvek Blog pergoly Trutnov teprve vyniká dnes, kdy ji lze umístit u jakékoli stavby rodinného domu či rekreačního objektu. Výhodou je i možnost využít přirozené barvy lazurovacích nátěrů, s nimiž lze dosáhnout vzhledu různých dřevin, jako jsou kaštan, ořech, pinie, mahagon, třešeň atd.